xWerk en Beloning

Menselijke waarde: Welvaart en Welzijn voor iedereen


Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers

Uit de Correspondent (internet-krant voor onderzoeksjournalistiek)

vuilnismannen

Waarom is het salaris van een vuilnisman veel lager dan dat van een bankier? Het standaardantwoord: zo werkt de markt nu eenmaal. Maar in werkelijkheid is het niet de markt, maar de samenleving die bepaalt wat echt van waarde is.

leestijd 14-19 minuten

Gratis geld voor iedereen


Human TV, NPO 2 (12 min)

Basisinkomen-human


Historicus Rutger Bregman over een groot idee, misschien wel het grootste idee van de 21e eeuw. Het basisinkomen. In zijn woorden: gratis geld voor iedereen.

Zal het er dan toch gaan komen?Burgerintitiatief Basisinkomen (video 5 min)

Basisinkomen-nu-video

Uit de video:
Tegenwoordig lijkt soberheid het enig antwoord op de crisis in Europa en toch worden er steeds meer mensen armer en armer. Er wordt steeds meer geproduceerd door steeds minder mensen.

In de Universele Verklaring van de rechten van de mens van de Verenigde Naties staat: Een ieder heeft recht op een levensstandaard, die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waaronder inbegrepen voeding, kleding, huisvesting, geneeskundige verzorging enz.


Basisinkomen: VPRO Tegenlicht
verkent de mogelijkheden (49 min)

VPRO-Basisinkomen


Stel dat we iedereen in Nederland een basisinkomen geven, zonder voorwaarden. Klinkt te mooi om waar te zijn? Als we weten dat een deel van de bestaande banen gaat verdwijnen door robotisering en algoritmes, en dat het huidige stelsel van uitkeringen- en toeslagen te complex en beschuldigend en fraudegevoelig is, is het dan niet tenminste het onderzoeken waard?Basisinkomen op Belgische TV (50 min)

BasisinkomenCanvas


Stel: iedereen krijgt maandelijks 1500 euro op de rekening. Onvoorwaardelijk, of men nu werkt of niet. Voor u begint te schateren: de afschaffing van slavernij, kinderarbeid en zelfs de oprichting van Europa waren ooit soortgelijke onmogelijke ideeën.

Hét meest gehoorde tegenargument - dat het niet betaalbaar is - zette ons aan het denken. Wat doet gratis geld met een mensenleven?


Voor andere informatie over Basisinkomen zie basisinkomen.nu

klik hieronder om deze pagina te delen
© 2016 Studiegroep Economie mail: info@menselijkeeconomie.nl cookies, privacy site in aanbouw: site in aanbouw