x

संस्कृतम्  - Sanskriet


Why I Studied Sanskrit

afbeelding sanskriet studie

Bhagavad Gita

De Bhagavad Gita ('s Heren Lied) is een van de oudste en mooiste boeken uit de wereldliteratuur. Het geeft het gesprek weer tussen Arjuna, de boogschutter, en zijn wagenmenner Krishna, de Heer. Arjuna staat vlak voor de grote veldslag tegen zijn bloedverwanten, leraren en vrienden. Bij het aanschouwen van de vijandelijke legerscharen, waaronder zich zo vele vrienden bevinden, raakt hij vertwijfeld. Hij wil de oorlog niet meer. Krishna leidt Arjuna van een toestand van moedeloosheid en wanhoop naar een van volledige duidelijkheid over zijn ware aard en uiteindelijk verlichting.


De Upanishads:

De Upanishads zijn esoterische, filosofische verhandelingen en vormen de oudste en belangrijkste bronteksten van het Indiase denken. Het behandelt vragen als: Wie of wat zijn we? Wat is werkelijk en wat niet en hoe verhoudt dat zich tot wie je bent? Wat is vrijheid, wat is lijden? Wat is onze diepste kern?

Isa Upanishad

Kena Upanishad

Katha Upanishad

Prasna Upanishad

Mundaka Upanishad

Mandukya Upanishad

Aitareya Upanishad


"Let it Be", The Beatles, in SanskrietEpic Civilization Course (Vertaald uit het Engels)

Deze cursus tracht langs eenvoudige lijnen een beschrijving te geven van de visie op menselijk leven en het doel ervan, en op de schepping en haar natuur, zoals deze is verwoord door de wijzen en de door hen beschreven figuren in de grote werken van de Vedische Traditie

Atmabodha

Atmabodha is een van bekendste werken van de filosoof en wijze Adi Shankara van de Advaita Vedanta school (8e eeuw). De tekst beschrijft in 68 verzen het pad naar zelfkennis.

Tattvopadesa

'Tattvopedeśa, letterlijk ‘het aanwijzen’ (upadeśa) van de werkelijkheid (tattva), is een van de geschriften toegeschreven aan Ādi Śaṅkara, de eerste van de Śaṅkara’s (8e eeuw) en de allerbelangrijkste vertolker van Advaita Vedānta.
De tekst onthult de volle betekenis van de grootse zin "Gij zijt Dat" (Tat Tvam Asi), waarvan gezegd wordt dat het de essentie bevat van de gehele leer van de Upanisads en de sleutel tot de Advaita, de filosofie van niet-dualiteit. De lezer wordt geleid door een systematisch proces om het ware Zelf te realiseren.

Taal en Waarheid (Vertaald uit het Engels)

Een studie van de Sanskriet taal en haar relatie tot de uitgangspunten van waarheid.


klik hieronder om deze pagina te delen
© 2016 Studiegroep Economie mail: info@menselijkeeconomie.nl cookies, privacy site in aanbouw: site in aanbouw